вторник, 30 мая 2023 г.

В МОВІ – НАША КУЛЬТУРА


Щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відзначається День слов’янської писемності та культури.
📘З цієї нагоди в читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради оформлено тематичну виставку «Духовний стержень, що єднає», де представлено інформацію про творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, які були православними ченцями. Слов’янську абетку створили у грецькому монастирі в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
📜Більше інформації про історію заснування писемності можна дізнатись з видань: Михайла Грушевського «Про українську мову і українську школу, Г. Півторак «Українці звідки ми і наша мова», О. Олійник «Культура мовлення», з практикумів та довідників з української мови, та з книг, які вважаються пам’ятниками стародавньої української літератури: «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігореве »та ін.
Сьогодні ми згадуємо тих, хто стояв на чолі важливих змін, які мають велике значення й в нашому сьогоденні.
Переглянути відео за посиланням:

Комментариев нет:

Отправить комментарий