среда, 7 июня 2023 г.

Нехай Свята Трійця принесе мир на нашу землю


Трійця або Зелена неділя – одне з головних християнських свят, яке відзначається через сім тижнів після Великодня, тобто на 50-й день. Перекази розповідають, що саме в цей день, після воскресіння Господнього, перед апостолами з’явився Святий Дух. Тоді учні Христові отримали дар зцілення, а також опанували багато мов, щоб поширювати християнську віру світом.
📗 Для нагадування читачам про свято, з різноманітною інформацією щодо його історії і традицій, в читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради, оформлено народознавчу виставку-імпровізацію: «Зелена неділя квітує чар-зіллям»”. Виставка містить народознавчу літературу з даної тематики, твори мистецтв відомих художників, книги про культуру побуту українського народу, православні свята, звичаї, обряди, прикмети та повір’я. Також представлені видання про цілющі трави та народну медицину.
🌹А ще, до вашої уваги, підбірка цікавих прикмет - предки вірили, та й нам не завадить:
* На Трійцю посватався, а на Покрову одружився, значить, шлюб буде довгим, щасливим.
*Щоб всілякі негаразди та хвороби обходили стороною, на Трійцю подавали щедру милостиню і не відмовляли нікому в допомозі.
*На свято Трійці дівчата плели вінки і пускали їх водою. Якщо вінок розвалиться – бажання не здійсниться. Зазеленіє – в дівках ходити.
*Якщо на Трійцю вмитися ранковою росою, то молодість і врода ніколи не покинуть.
*Ще на Трійцю робили обряд на любов: влаштовували святковий обід, запрошували сусідів і родичів, стіл застеляли скатертиною. Після обіду скатертину не прали, а клали її на ніч під ліжко подружжя. Цей обряд мав допомогти зміцнити любов та взаєморозуміння між чоловіком і дружиною. Після прання скатертиною не користувалися до наступної Трійці.
*За народною легендою, купання в річці на Трійцю, може розбудити русалок, котрі затягнуть плавця на дно водойми.
*В Україні символом Святого Духа вважається білосніжний голуб. У деяких регіонах країни на свята випікають печиво у формі білих голубів.
🇺🇦 Нехай Свята Трійця та білосніжний голуб принесе мир на нашу землю!






Комментариев нет:

Отправить комментарий