среда, 8 июня 2022 г.

 

Рідна мати моя

У ці травневі дні, коли зацвітають перші квіти, приходять до нас прекрасні свята - Свято Матері та дуже важливе споріднене свято – Міжнародний день сім’ї.

З цієї нагоди в бібліотеці для дітей оформлено книжкову виставку «Ми матір називаємо святою».

Відомо, що в 1908 році американка Анна Джервіс запропонувала заснувати День матерів. Мотивація сумна, але зрозуміла - її мати передчасно померла, тому Джервіс хотіла, щоб всі діти на цій Землі щорічно вшановували своїх мам. Вона довго писала листи з ініціативою і домоглася результату - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято.

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля». Також, 1929 року «Союз українок» зініціював упровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну.

Спасибі вам, рідні, за те тепло, ніжність, ласку і турботу, які ви так щиро нам віддаєте.






 

Комментариев нет:

Отправить комментарий