пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

ЮРІЙ ФЕДЬКОВИЧ ТА ЙОГО ЕПОХА.


Сьогодні виповнюється 190-років від дня народження письменника-романтика, прозаїка, драматурга публіциста, передвісника українського національного відродження Буковини- Юрія Федьковича.
📚На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить ТЕМАТИЧНА виставка одного автора «Юрій Федькович та його епоха».
Пропонуємо вам ознайомитися з детальнішою інформацією про талановитого письменника :
✅Починав писати вірші німецькою мовою. Цю мову він знав досконало ще із шкільних років. А його перші українські вірші “Жовнярські думи” були опубліковані в брошурці “Slovo na slovo do redaktora “Slova”.
✅Близько 10 років служив у війську. Цей період став найважчим етапом у його житті, ще й повернувся звідти вже з підірваним здоров’ям.
✅Найбільше у світі любив й поважав свою матір й старшу сестру.
✅ Федькович протягом усього свого життя збирав і популяризував народні пісні, коломийки, казки, приповідки. Також цікавився астрологією.
✅ У 1863 році Осип переходить у православ’я та обирає собі ім’я Юрій.
Насиченим видався львівський період життя Федьковича. Був редактором львівського товариства “Просвіта”, здійснив ряд перекладів та переробок п’єс іноземних авторів.
У 1886 році урочисто вшанували 25-річний ювілей творчості великого письменника. Тоді він сказав, що готовий далі працювати на благо свого народу й рідної землі. Але серце поета невдовзі зупинилося раз і назавжди…
🕍Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича названий на його честь. Чимало вулиць в українських містах мають ім’я Юрія. А у Чернівцях встановлено пам’ятник українському письменнику.



Немає коментарів:

Дописати коментар