середа, 2 жовтня 2024 р.

«Все, що мав у життю, він віддав для одної ідеї…»


🌻28 вересня день народження українського поета, перекладача, літературного критика, громадсько-політичного діяча, героя України, лавреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Дмитра Васильовича Павличка.
Павличко – автор щонайменше двох із половиною тисяч поетичних творів і кількох тисяч віршованих перекладів. 📚Перекладав поезію з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдиш та багатьох слов’янських мов, більше чотирьохсот поетів із п’ятдесяти семи літератур світу.
📙 На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради до 95 річниці поета проходить презентація книжкової виставки: «Два кольори Дмитра Павличка». Крім творчого доробка поета, виставка містить цікаві матеріали про діяльність Дмитра Васильовича під час роботи Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці, Послом України в Республіці Польща. 🌿Завдяки його старанням в центрі Варшави було споруджено пам'ятник Тарасу Шевченку.
🎼Чимало творів поета покладено на музику, з них найбільшу популярність здобула пісня «Два кольори» (композитор — Олександр Білаш). 🎥Він є автор сценаріїв до фільмів «Сон» ,«Захар Беркут», а також автор текстів пісень у фільмі «Роман і Франческа» .🌼



Немає коментарів:

Дописати коментар