пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

СПІВЕЦЬ СПОГЛЯДАННЯ.


🌻Поет і перекладач, учений і педагог, Михайло Драй-Хмара народився 10 жовтня 1889 р. у с. Малі Канівці Золотоніського повіту Полтавської губернії (тепер Чорнобаївський р-н Черкаської обл.)
Під час навчання в Колегії Павла Галагана, Михайло виявив схильність до філологічних наук, опанував французьку, німецьку, латинську й грецьку мови. У цей же час почав писати вірші. Другим покликанням у творчій діяльності М. Драй-Хмари була перекладацька робота, адже він знав дев’ятнадцять мов.
📗 Власні вірші українською мовою поет починає друкувати з 1919 р. На початку 20-х його поезії та переклади з'являються на сторінках тогочасних періодичних видань "Нова громада", "Шляхи мистецтва", "Життя й революція", "Літературний ярмарок". Згодом більшість цих творів поет включить до першої і, на жаль, єдиної прижиттєвої збірки з ніжною і водночас символічною назвою - "Проростень" .
🌼 Поет любив мріяти і в своїх мріях про Україну бачив її схожою на прекрасну Елладу, яка крокує "всесвітнім шляхом". Але не лише романтичний образ України живе в його поезіях. Чимало творів присвячено минулому рідного краю, його драматичній історії. 🏞Чуттям любові до України і турботи про її долю сповнена і його поема "Поворот" і вірш "Я полюбив тебе на п'яту, голодну весну...", в якому, здається, звучить передбачення страшних випробувань, які чекають на рідний край у майбутньому і самого поета. Після публікації сонета «Лебеді», у 1935 році, його арештовують та засилають на Колиму.
Пішов поет із життя в 1939 році. Щодо цього існує версія, підкріплена спогадами, що під час одного з чергових розстрілів кожного п'ятого у шерензі письменник став на місце смертника, тим самим врятувавши молоду людину.
Запрошуємо ознайомитись з творчістю поета, переглянувши книжкову виставку «Промінь крізь хмари», яка представлена на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради.📙📘



Немає коментарів:

Дописати коментар