пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

ПОЛІТ КРІЗЬ БУРЮ

.
🌻9 жовтня 1904 року у місті Кам’янець-Подільський, що на Хмельниччині, в сім’ї військового топографа народився український поет, перекладач, літературознавець, державний та громадський діяч Микола Бажан. Він був одним з найталановитіших перекладачів свого часу. 📚Завдяки йому українською мовою побачили світ поеми Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі» (1937) та Алішера Навої «Фархад і Ширін» (1947), Давида Гурамішвілі «Давитіані» (1949). Сенсацією літератури того часу були історична поема «Сліпці», поезії "Будівлі", "Дорога".📙 Коли виходив двотомник Бажана, його назвали «Політ крізь бурю», і це найточніше визначення його життя. Політ крізь бурю – це розрахунок із страхами 1937 року.
Микола Бажан цікаві факти:
✅У родині Бажанів було троє дітей, Микола був найстаршим. ✅ З дитинства любив збирати речі, особливо мистецькі витвори, вважаючи їхнє збереження важливим завданням.
✅ На його творчість мала плив поезія Лесі Українки та Павла Тичини, а Леся Курбаса він узагалі вважав своїм натхненником
✅ Як поет-футурист публікувався також під псевдонімами Нік Бажа́н, Панфутури́ст, Н. Б.;
✅У 1929-1932 роках працював редактором у студії Всеукраїнського фотокіноуправління;
✅ Головний редактор «Української радянської енциклопедії» та ініціатор укладання «Шевченківського словника».
📙📘До 120-ти річчя з дня народження поета на абонементі проведено огляд літератури «Політ крізь бурю». Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з творчістю українського поета.

#Читай_українське




Немає коментарів:

Дописати коментар