понедельник, 29 августа 2022 г.

 Щорічно 5 серпня світова спільнота відзначає подію, яка для багатьох проходить непомітно, проте є надзвичайно важливою. І це Міжнародний день світлофора. Ми настільки звикли до цього пристрою у нашому повсякденному житті, що навіть не замислюємося над тим, яку важливу роль він виконує. Адже він не тільки регулює та впорядковує дорожній рух, але й рятує мільйони життів.

Цей технічний пристрій, без якого сьогодні важко уявити собі дорожній рух, пройшов тривалий шлях розвитку. Сьогодні цей оптичний пристрій широко використовується у регулюванні руху різних видів транспорту (автомобілів, потягів метро та залізниці, морського та водного транспорту), а також пішоходів.
Дату святкування, а саме 5 серпня, було обрано не випадково. Саме цього дня, у 1914 році, мешканці американського містечка Клівленда (штат Огайо) вперше побачили пристрій, на якому автоматично перемикалися кольорові лампочки. Згодом на вулицях містах з’явилися ще 3 таких світлофора. Автором саме цієї конструкції вважається Джейсон Хог.
На території Західної Європи трибарвні пристрої були встановлені у 1922 році. Перші світлофори з’явилися у німецькому Гамбурзі та у Парижі. У Великобританії світлофор з’явився дещо пізніше, а саме у 1927 році.
В Україні встановлення світлофорів почалося у 30-х роках 20 століття. Перші регулювальні пристрої побачили харків’яни у 1936 році. Станом на 2020-й рік на дорогах України функціонувало близько 5 000 різних світлофорів.
До Міжнародного дня світлофора бібліотека філія для дітей Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради провела годину безпеки «Сам виконуй, ближнього навчай! Безпека на дорозі».







Комментариев нет:

Отправить комментарий