понедельник, 29 августа 2022 г.

Міжнародний день шульги

 Міжнародний день шульги

13 серпня у світі відзначають День шульги. Свято було засноване за ініціативою британського Клубу ліворуких в 1992 році. Україна, однією з перших на пострадянському просторі, приєдналася до святкування Міжнародного дня лівші. В читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить презентація книжкової викладки літератури, присвячена цій події.
Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів. Така природа підтверджується статистично: у праворуких батьків народжується 9% лівш. Якщо один з батьків лівша, ймовірність підвищується до 19%, якщо обоє – ймовірність 26%. Серед лівшів більше чоловіків, ніж жінок.
Лівші дуже часто стикаються з дискримінацією — в ісламі не можна їсти лівою рукою, в Китаї лівшів карають із застосуванням травмуючих засобів, у Японії, якщо жінка до шлюбу приховала свою ліворукість, може бути причиною для негайного розлучення. У Туреччині вважають образою, якщо їм при зустрічі протягують “нечисту” ліву руку або лівою рукою подають гроші, в Радянському Союзі лівшів засуджували, висміювали і масово перенавчали на правшів.
Віками велося так, що дитина, яка зачерпнула юшку зі спільного полумиска лівою рукою, відразу діставала по лобі величезною батьківською ложкою. Тих, хто перехрестився лівою рукою нарікали богохульниками.
Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою. Решта пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою, хоча і в даний час зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перевчити «неправильну дитину» , що викликає психологічні стреси і знижує успішність учнів та навіть хворобу.
Відомим усенародним улюбленцем-лівшею був герой оповідання М. Лєскова «Лівша», який зумів кинути виклик усім правшам, які не змогли підкувати лапки блосі.
Також відомо, що в цілому 40% з нас лівовухі, 30% - лівоокі, і 20% - лівоногі.
У інків же, ліворукість – ознака особливого благословіння вищих сил. Верховний бог ацтеків Віцилопочтлі був ліворуким.
Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає! Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Карл Великий та Жанна Дарк, Наполеон, Вінстон Черчілль і навіть чотири президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон та Барак Обама , Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон, художники Леонардо Да Вінчі, Пабло Пікассо, Рафаель ,актори Мерилін Монро та Чарлі Чаплін, композитори - Нікколо Паганіні, Моцарт, Людвіг ван Бетховен.
Серед сучасників шульгами є Білл Гейтс, Пол Маккартні, Мілла Йовович, Анджеліна Джолі, Леді Гага та наші відомі українці - політичний діяч Степан Бендера, письменники Марія Матіос та Віталій Коротич, співак Святослав Вакарчук, відомі спортсмени - Олег Блохін, Олександр Усик, Василь Ломаченко. Відомою українською шульгою була талановита вишивальниця з Криму, довгожителька Віра Роїк, та багато інших, нехай не на стільки відомих, але таких чудових лівшів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий