понедельник, 29 августа 2022 г.

«Свято Спаса святкуємо, усім радість даруємо»

 «𝓒𝓫ят𝓸 𝓒п𝓪𝓬𝓪 𝓬𝓫ят𝓴𝔂є𝓜𝓸, 𝔂𝓬𝓲𝓜 𝓹𝓪д𝓲𝓬ть д𝓪𝓹𝔂є𝓜𝓸»

🍏🍎🍐
Останній місяць літа багатий народними і церковними святами. Одними з найулюбленіших літніх свят, з якими пов'язано багато прикмет і повір'їв, є Спаси. Українці відзначають три Спаси: медовий, яблучний та горіховий. Кожен із них присвячений трьом різним і дуже важливим святам, які всі присвячені Ісусу Христу, тобто рятівнику, тому вони мають таку назву – спас.
Працівниками Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проведено народознавчу годину «Свято Спаса святкуємо, усім радість даруємо» та оформлено книжкову виставку по темі.
Перший спас –має фіксовану дату і щороку збігається з початком Успенського посту, тож щороку відзначається 14 серпня. Також цей день називали Маковий Спас або Маковей.
🌻🌻Багато людей 14 серпня святять мед, мак, і приносять у храми маковійчики. Він складається з польових трав і квітів — калини, соняшника, материнки, волошки, чорнобривців, м’яти, колосків вівса, полину та обов’язково макових головок. Такі освячені букети володіли магічною силою і допомагали вберегти будинок від нечистої сили. Ця традиція виникла дуже давно, оскільки саме у ці дні у серпні дозріває мак. Також на Медовий Спас заведено пекти медові пряники, коржики. До них можна додавати мак. Торішній букет не можна викидати, його треба спалити
У народі вважалося, що на Медовий Спас літо дає дорогу осені. Починався збір меду і врожаю. За традицією перший зібраний мед можна було їсти тільки після освячення в церкві. Бажання, загадане з першою ложкою меду, обов'язково збудеться.
🍏Яблучний Спас не затримується і настає через 5 днів після Маковія – 19 серпня. Православні християни в цей день відзначають велике церковне свято - Преображення Господнє.
Вважалося, що в день Яблучного Спаса потрібно спробувати якомога більше фруктів. Це принесе щастя Вважалося, що в день Яблучного Спаса потрібно спробувати якомога більше фруктів. Це принесе щастя в благополуччя.
🍏🍎🍑 У період Другого Спаса йде збір врожаю яблук, груш і слив, тому з цих продуктів господині готували пісні страви і пригощали гостей. Згідно з повір'ям, якщо перше яблуко було солодким – рік буде легким і вдалим. Що можна святити на Яблучний Спас:
яблука, виноград, груші, сливи; мед; горіх; цілющі трави; овочі, особливо моркву і цибулю.🥕🧅
🍞🥖Горіховий Спас Останній Спас у серпні має багато назв - Горіховий, Хлібний, Холодний – і відзначається 29 серпня. За старих часів вважалося, що цей день підводив підсумок збору врожаю і відкривав дорогу осені. Також в кінці серпня рясно народили горіхи, що дало одну з назв дню. Люди запасалися горіхами і хлібом на зиму, проводили ярмарки і починали готуватися до холодів. У день Хлібного Спаса не можна відмовлятися від роботи - це могло накликати біди. А знайти подвійний горіх - обіцяло достаток і багатство.



Комментариев нет:

Отправить комментарий