понедельник, 29 августа 2022 г.

Зелене свято звесели наш дім і хату!

Зелене свято звесели наш дім і хату!

 

12 червня відзначають День Святої Трійці – одне з головних церковних свят. 

У народі свято Трійці називають «зеленим» літнім святом.

 

В читальному залі Томашпільської Публічної бібліотеки оформлено народознавчу книжкову виставку – «Трійця: історія і традиції християнського свята».

 

Біля виставки для відвідувачів проводяться народознавчі бесіди, про святкування церквою та християнами одного з найбільших релігійних свят після Різдва та Великодня.

 

Відзначають День Святої Трійці у 7-му неділю після Воскресіння Христового на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого і святкують три дні. За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається початком народження християнської церкви. За традицією в українських церквах духовенство одягає облачення зеленого кольору, підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають гілками з дерев. А віруючі приносять до храму для освячення усяке зілля, щоб потім прикрасити свої домівки. Прикрашати свої домівки зеленим гіллям прийшло до нас з дохристиянських часів. Напередодні святкового дня, в суботу рано, до схід сонця, дівчата й молодиці йшли на левади або в поля рвати запашні трави: чебрець, полин, любисток, м’яту, татарське зілля. Увечері цього ж дня господині квітчали свої хати зеленим гіллям лепехи, верби, осики, липи, горішини. Трійця знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу.

 

Отож, запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки ознайомитись найпоетичнішим святом, що тісно ув`язується з природою. Без сумніву це зацікавить читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.


 

  




Комментариев нет:

Отправить комментарий