понедельник, 12 декабря 2022 г.

24 жовтня світ відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (ООН)


До свята Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради підготувала експрес виставку
«ООН симфонія миру». В експозиції представлені документи, що знайомлять з історією створення та діяльністю Організації Об`єднаних Націй протягом її 77-річного існування.
Цього дня у 1945 році 51 країна світу ратифікувала Хартію про створення організації для запобігання глобальним міжнародним конфліктам.. У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Україна є однією із країн-засновниць ООН – з 1945 по 1991 рік вона брала участь в роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності у 1991 році – як Україна. Організація Об’єднаних Націй живе в серці і свідомості кожного громадянина як організація, здатна покласти край насильству, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності. Працюючи на повну силу, Організація Об’єднаних Націй може сприяти здійсненню цих високих сподівань людства. Святкування Дня Організації Об’єднаних Націй є ствердженням нашої віри в ці сподівання людства.

Перша сесія Генеральної асамблеї відбулася 10 січня 1946 року у Лондоні. Перша резолюція була присвячена мирному використанню атомної енергії та ліквідації атомної та іншої зброї масового знищення.

За 77 років роботи організації у неї було 9 генеральних секретарів. Першим став норвезький політик Лі Трюгве. Наразі членами ООН є 193 країни.
ООН – лауреат Нобелівської премії миру. Університет ООН перебуває в Токіо.
ООН має власну поштову службу, що випускає поштові марки.

Найдовший виступ на засіданні ООН тривав 4 години 29 хвилин. Виступав Фідель Кастро.
Серед усіх секретарів ООН ніколи не було громадянина Америки.
Прапор ООН не може використовуватися без дозволу Генерального секретаря організації. Висота емблеми на ньому становить половину висоти прапора і розташовується по центру.




Комментариев нет:

Отправить комментарий