понедельник, 12 декабря 2022 г.

Бабин Яр… Наш біль… Наша пам’ять…

 Бабин Яр… Наш біль… Наша пам’ять… Одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю. Тут розстрілювали, тут спалювали трупи і тут просівали попіл. Це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. За два дні 29-30 вересня 1941 р. розстріляли в цьому яру 33 771 особу – практично все єврейське населення Києва.

Масові розстріли у Бабиному Яру тривали аж до звільнення Києва від окупації, майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник…
У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка - близько 100 тисяч осіб. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.
До роковин цієї страшної трагедії в читальному залі Публічної бібліотеки проходить презентація книжкової виставки «Подих вічного болю», на якій крім історичної літератури, представлені краєзнавчі матеріали Томашпільського Гето, свідчення очевидців та дослідження місцевих істориків – краєзнавців.
Бабин Яр - це не тільки трагедія минулої війни…1 березня 2022 року російські окупаційні війська завдали потужного ракетного удару по території, на якій знаходиться меморіальний комплекс Бабин Яр. Ці нелюди вбили жертв Холокосту в другий раз!









Комментариев нет:

Отправить комментарий